“Dünyada beş şeyi uygulayabilirsen insanca olursun; saygı, yüce gönüllülük, doğruluk, berraklık ve eli açıklık. Eğer saygılıysan, aşağılanmazsın. Eğer yüce gönüllüysen, insanları kazanırsın. Eğer doğruysan, güvenilirsin. Eğer berraksan, başarılı olursun. Eğer eli açıksan, insanları istihdam edebilirsin.”
Selam millet! Bugün sizlere Konfüçyüs Düşüncesinin Temelleri kitabının yorumuyla geldim. 🎉🎉 Konfüçyüs Çin kültürünün en önemli sembollerinden birisidir. Filozof ve eğitmen olarak, ahlaki ve pratik konularına ilişkin deyişleri bulunmaktadır. Bakış açısı nedeniyle Doğu’nun Sokrates’i olarak anılmaktadır. Kendini bir anlatıcı olarak tanımlamaktadır. Temelde dört şeyi öğretiyordu: kültür, davranış, sadakat ve inanç. Onun anlattıkları toplumun her kesime yöneliktir.
İktidarı elinde bulunduranların kişisel çıkarlarını kamu yararının ve adaletin üstünde tutmalarıyla ortaya çıkan sosyal krizlere dikkat çeken Konfüçyüs, kamu bilincinin ve bireysel bilincin eğitimle ve bütünleştirici kültürel ideallerle ‘yeniden-üretilebileceğini’ savunur.
Bu kitapta I Ching tarafından bir araya getirilen deyişleri Thomas Cleary tarafından çevrilmiştir. Kitabın başında Konfüçyüs felsefesine dair genel bir bilgilendirme mevcut, geri kalanıysa tamamen onun ‘iyi insanlar’ın özelliklerine dair deyişlerinden oluşuyor.
Okuldaki derslerde onun felsefesine ve sosyo-kültürel ve ekonomik etkilerine dair konular görmüştüm ve hoşuma giden bir yanı vardı. Lakin bu kitabı okumak pek hoşuma gitmedi. Çünkü ben böyle özlü söz tarzındaki öğüt içeren eserlerden çok hoşlanmıyorum, felsefesini metin şeklinde aktarmaları daha çok hoşuma giderdi. Bu yüzden düşük puan verdim. Ama bu tarz deyiş kitaplarına ve düşünce akımlarına ilgisi olanlar varsa göz atabilirler. Sağlıcakla kalın efenim! ♥️♥️✨✨