Hepimiz hayatımızın belirli dönemlerinde iş arayışında bulunduk ya da hala bulunuyoruz. Lakin bu süreçlerde nelere dikkat ediyoruz; iyi geçmeyen mülakatların ya da olumsuz geri dönüşlerin sebebi ne ve bunları nasıl olumlu hale dönüştürebiliriz sizce? İşte bu kitap iş arama sürecimizde bir rehber edasıyla tüm bu sorularımızın cevaplarını veriyor bize. Öncelikle karakterimiz ve işimiz arasındaki uyuma ya da bazı durumlarda uyumsuzluğa dikkat çekiyor. Kişiliğimiz meslek seçimlerimizi sandığımızdan da çok etkiliyor aslında. Bundan sonrası profesyonel tavsiyeler şeklinde ilerliyor ve doğru iş arama, iyi bir özgeçmiş hazırlama, beden dili, iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenlere dair ipuçları da yer alıyor. Son olaraksa mülakat esnasında gelebilecek olası soru ve bunlar için örnek cevaplara da değiniliyor.
Kitapta hoşuma giden ve dikkatimi çeken birçok kısım oldu. Özellikle değinmem gereken noktalardan birisi son kısım hiç şüphesiz. Bu kısmın önceki mülakat deneyimlerimden yola çıkarak bayağı yararlı olduğu kanaatindeyim. Bunun yanısıra ‘Karşı Taraf Nasıl Hazırlanıyor?’ ve ‘Etkin Beden Dili İçin 20 İpucu’ günlük hayatımda ilgimi çeken konular olduğundan bunlarla ilgili geçmişte eğitim almıştım. Kitapta aktarılan bilgilerin aldığım eğitimlerle örtüşmesi de hem benim için tekrar sağlamış oldu hem de iki tarafın da ne kadar verimli bir süreç aktardıklarını fark etmeme vesile oldu.
Kitapta benim için en eğlenceli süreçse uygulama aşaması oldu. İlk bölümde yer alan aktivitelerin birçoğunu uyguladım. Lakin bu tarz etkinliklerin öğrenildikten sonra aktarılması gerektiğini düşünen bir insanım. Bu nedenle okurken kendim uyguladığım bölümleri gerek yakın çevremdekilerin gerekse de tanımadığım insanların katılımıyla onlara da uygulama şansına eriştim. Şimdi biraz da elde ettiklerimi paylaşmak istiyorum:
- Kişiliğinizi anlayın.
Kişiliği ölçmede kullanılan birçok test mevcut. Bunlardan günümüzde en popüler olanı https://www.16personalities.com/tr bence. Eminim sizlerin de sosyal medyada kişilik tipini paylaşan birçok arkadaşınız olmuştur. Bu kitapta yer alan kişilik tipleri de oradaki standarda uyuyor. Yalnızca soru sayısı açısından ona göre daha az, bir de detaylandırılmış olmadığını düşünüyorum.
Uygulama sürecinde soruları ilk olarak kendim cevapladım. Sonuçlara baktığımdaysa kişilik tipimin ISFP olduğunu gördüm. Bu kişilik tipine göre:
I: İçe dönüklük
S: Duyular
F: Hissetme
P: Algılama
Yorumlamam gerekirse kitapta yer alan bilgilere göre kişilik tipim şu şekilde açıklanabilir:
- Tek başlarına, sakin bir ortamda saatlerce çalışabilirler.
- Duyuları ve ayrıntıları daha rahat hatırlarlar. Görsel tarafları güçlü olduğundan, olayları hafızalarında resim formatında muhafaza ederler.
- Karar verecekleri durumla kendilerini özdeşleştirirler.
- Karar verme aşamasından önce ellerinden geldiğince geniş çapta bilgiye erişmeyi isterler.
Kişilik tipimin özelliklerini detaylı okuduğumda kendimle ilgili yorumum şu oldu:
- Dışsal faktörlerin etkisi gereken düzeyde sağlandığında yüksek konstrasyonla çalışabilir.
- Veri hafızası güçlü olduğundan daha analitik işlerde çalışabilir.
- Empati yönü güçlü olduğundan kazan-kazan ilkesiyle hareket eder ve bağlılığı yüksektir.
- Geniş çapta bilgiye erişme ihtiyacı detaycı bir yapıya sahip olduğunu gösterir.
Kendim uyguladıktan sonra hem yakın çevremle hem de sosyal medyada paylaşarak başka insanların da bu uygulamaya katılmasını sağladım. Bu sayede aslında birazcık bulunduğum ortamda yer alan insanların kişilik tipleriyle aramda herhangi bir uyum olup olmadığını görmek istemiştim. Bunun sonucunda ISFJ olan kardeşimle kişilik tipimizin yakın olduğunu gördüm; arkadaş çevremde ve sosyal medyada etkileşimde olduğum insanlarda ise INFP, ISTJ, ESFJ, ENTJ, ISTP kişilik tiplerinin var olduğu bilgisine eriştim. Bu veriler ışığında bulunduğum ağ hakkındaki yorumum farklı yapıdaki insanlarla iletişim kurabilen bir yapıya sahip olduğum oldu. Geçmişimde özellikle yer aldığım kulüp faaliyetlerinde de bu özelliğe sahip olduğumu fark etmiştim.